Deel deze pagina via Social Media.Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

E & R Opleidingen

Code 95 > bus

Bus


  • Aanbiedingen
    Op dit moment hebben we geen aanbiedingen.

    Kom gauw nog eens terug
Voor buschauffeurs is de Richtlijn vakbekwaamheid is in Nederland ingevoerd in september 2008. De vakbekwaamheid van een buschauffeur wordt net als bij een vrachtwagenchauffeur aangetoond door middel van een code op het rijbewijsdocument achter de betreffende voertuigcategorie gevolgd door een einddatum (voor deze einddatum moet de chauffeur nascholing gevolgd hebben).
De code 95 is verplicht voor alle chauffeurs die voor hun beroep bus rijden en geboren zijn na 30 juni 1955. Buschauffeurs die hun vakbekwaamheid en rijbewijs categorie D hebben behaald na 10 september 2008 hebben een termijn van 5 jaar voor het volgen van de 35 uur nascholing. Buschauffeurs die in bezit zijn van een rijbewijs D afgegeven voor 10 september 2008 hebben tot 10 september 2015 de tijd om de vereiste 35 uur nascholing te volgen om hun code te behouden. Ook deze termijn is van toepassing in alle EU lidstaten.
Zoals hiervoor beschreven zijn beroepschauffeurs verplicht om iedere 5 jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen. Van de 35 uur nascholing moet minimaal 7 uur worden besteed aan een praktijktraining (bijvoorbeeld Het Nieuwe Rijden). De overige 28 uur mogen worden ingevuld met theoretische cursussen (bijvoorbeeld een Chauffeursdag).

Sommige beroepen hebben vrijstelling van de vakbekwaamheid. Brandweerlieden en politiemensen vallen bijvoorbeeld onder deze vrijstelling. Maar er zijn nog meer vrijstellingen. Een volledig overzicht is te downloaden vanaf www.ivw.nl

Het CCV adviseert om jaarlijks een deel van de nascholing te volgen en hiermee tijdig te beginnen. Dit voorkomt een capaciteitstekort bij de opleidingen en verkleint eveneens het risico dat buschauffeurs hun beroep niet meer mogen uitoefenen omdat ze hun vakbekwaamheid niet tijdig hebben kunnen verlengen.