Deel deze pagina via Social Media.Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet,

E & R Opleidingen

Code 95 > vrachtauto

Vrachtauto


  • Aanbiedingen
    Op dit moment hebben we geen aanbiedingen.

    Kom gauw nog eens terug
Voor vrachtwagenchauffeurs is de Richtlijn vakbekwaamheid in Nederland ingevoerd in september 2009. De vakbekwaamheid van een chauffeur wordt aangetoond door middel van een code op het rijbewijsdocument achter de betreffende voertuigcategorie gevolgd door een einddatum (voor deze einddatum moet de chauffeurs nascholing gevolgd hebben). Deze code op het rijbewijs wordt de Code 95 genoemd.
De Code 95 is verplicht voor alle chauffeurs die voor hun beroep vrachtauto rijden. Vrachtwagenchauffeurs die hun vakbekwaamheid hebben behaald na 10 september 2009 (categorie C) hebben een termijn van 5 jaar voor het volgen van de 35 uur nascholing. Vrachtwagenchauffeurs met een rijbewijs C afgegeven voor 10 september 2009 hebben tot 10 september 2016 de tijd om de vereiste 35 uur nascholing te volgen om hun code te behouden. Deze termijnen zijn van toepassing in alle EU lidstaten.
Zoals hiervoor beschreven zijn beroepschauffeurs verplicht om iedere 5 jaar minimaal 35 uur nascholing te volgen. Van de 35 uur nascholing moet minimaal 7 uur worden besteed aan een praktijktraining (bijvoorbeeld Het Nieuwe Rijden). De overige 28 uur mogen worden ingevuld met theoretische cursussen (bijvoorbeeld een Chauffeursdag).
Sommige beroepen hebben vrijstelling van de vakbekwaamheid. Brandweerlieden en politiemensen vallen bijvoorbeeld onder deze vrijstelling. Maar er zijn nog meer vrijstellingen. Een volledig overzicht is te downloaden vanaf www.ivw.nl
Het CCV adviseert om jaarlijks een deel van de nascholing te volgen en hiermee tijdig te beginnen. Dit voorkomt een capaciteitstekort bij de opleidingen en verkleint eveneens het risico dat vrachtautochauffeurs hun beroep niet meer mogen uitoefenen omdat ze hun vakbekwaamheid niet tijdig hebben kunnen verlengen.