• Voldoe aan ARBO eisen
  • Leer veilig werken
  • Eendaagse cursus

Direct regelen

TheorieExamen

Voor wie is de reachtruck opleiding?

De  eendaagse opleiding reachtruckchauffeur is bedoeld voor:

  • Ervaren reachtruckchauffeurs die graag hun reachtruckcertificaat
    willen behalen
  • Medewerkers die al een geldig heftruckcertificaat hebben en als aanvulling een reachtruckcertificaat willen halen.

Verschillen reachtruck en heftruck

In welke opzichten verschilt een reachtruck van een heftruck? En waarom zou je een reachtruckcertificaat halen als je al een heftruckcertificaat hebt? Om met de eerste vraag te beginnen: bij een reachtruck zit je dwars op het voertuig en bevindt de last zich tijdens het rijden boven de wielen. Dit heeft uiteraard consequenties voor de bediening. Voor het bedienen van een reachtruck zijn andere vaardigheden nodig, en ook de lastverdeling van een reachtruck is anders dan die van een heftruck. Het halen van een reachtruckcertificaat heeft dus zeker toegevoegde waarde.

Opzet reachtruck opleiding

Voor onze reachtruck opleidingen is geen voorkennis of ervaring vereist. De cursus duurt één dag en is onderverdeeld in een theorie- en praktijkgedeelte. Beide worden afgesloten met een examen. Tijdens de opleiding gaan we uitgebreid in op de werking en het onderhoud van een reachtruck. Daarnaast komen aspecten als stabiliteit, veilig stapelen en wetgeving aan bod. Ook leer je veilig en efficiënt te manoeuvreren in kleine ruimtes. Als je de cursus met goed gevolg doorloopt, ontvang je een reachtruckcertificaat. Dit certificaat voldoet aan de ARBO-wet en is vijf jaar geldig.

Reachtruck Herhalingscursus

Na vijf jaar verloopt je certificaat en moet je een herhalingscursus volgen. Deze cursus is bedoeld om je kennis en vaardigheden op te frissen en kent in grote lijnen dezelfde opzet als de standaard opleiding. Omdat je vaak al veel ervaring hebt met het rijden op een reachtruck, zal de cursus echter minder tijd kosten. Na de opfriscursus ben je je weer bewust van de risico’s die komen kijken bij het werken met een reachtruck, en heb je bewezen hier veilig mee om te kunnen gaan.

Nascholing Code 95 reachtruck

Het is ook mogelijk de reachtruck opleiding te volgen in het kader van de wettelijke nascholing Code 95. Deze nascholing is verplicht voor chauffeurs die beroepsmatig in een vrachtwagen of bus rijden.

Meer informatie ontvangen?

Kom bij E & R Opleidingen voor opleidingen voor alle rijbewijzen en bijbehorende opleidingen.