Rijbewijs C: wat mag ik rijden?

Met rijbewijs C mag je een vrachtauto besturen met een maximummassa van meer dan 3500 kg. Dit zijn de grootste vrachtauto’s die er zijn, waardoor dit ook wel het groot rijbewijs wordt genoemd.

Direct regelen

Het C rijbewijs halen bij E&R Opleidingen

Je wil je vrachtwagen rijbewijs halen en het je het liefst zo makkelijk mogelijk maken.  Als complete rijschool kun je bij ons terecht voor zowel het halen van je theorie als je praktijkopleiding. Door onze persoonlijke aanpak kun je op jouw manier leren rijden in een vrachtauto. Daarnaast kun je bij ons ook de juiste nascholing volgen die je nodig hebt om in de vrachtauto zakelijk te mogen blijven rijden.

Vrachtwagen rijbewijs halen

Als één van de grootste transportopleiders hebben onze instructeurs heel veel praktijkervaring. Daardoor kunnen ze jou het beste helpen bij het behalen van een vrachtwagen rijbewijs.

Wil jij:

 • opgeleid worden door instructeurs met jarenlange ervaring in de transport en logistiek?
 • het theorie-examen halen voor de vrachtauto met onze ondersteuning?
 • rijlessen op jouw manier?
 • persoonlijk begeleid worden met een op maat gemaakt aanbod?
 • op één plek je theorie, praktijk en nascholing regelen?

Ja? Plan dan snel een rij-test in!

Truck Rijbewijs

Rijbewijs C halen op jouw tempo

Het proces van een groot rijbewijs halen wordt volledig aangepast op jouw tempo. Jij bepaalt hoe vaak je vrachtwagen rijlessen volgt. We willen immers dat jij straks op een veilige manier de vrachtauto kunt besturen. Door onze persoonlijke aanpak kun je op jouw manier leren rijden in een vrachtauto.

Vrachtwagenchauffeur Bedrijfsopleiding

Haal het rijbewijs C in jouw regio

Ook fijn: je kunt het rijbewijs C gewoon halen in je eigen regio. Ons moderne en duurzame wagenpark is namelijk perfect om op te lessen. Wil je bij E&R lessen, maar ben je niet woonachtig in de regio? Dat is geen probleem! Wij zijn namelijk landelijk actief en kunnen je door het hele land helpen aan het rijbewijs C.

Van tevoren doe je dan ook een rij-test om je niveau te bepalen. Hier passen we onze persoonlijke leswijze op aan. We geven je dan ook direct een offerte op maat.

Vrachtwagen theorie en Code 95

Je mag het rijbewijs om een vrachtauto halen wanneer je 18 jaar oud bent en het rijbewijs B in bezit hebt. Maar je hebt dan wel een Code 95 nodig. Ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je het rijbewijs C ook halen zonder Code 95. Net als bij een autorijbewijs moet je voor rijbewijs C meerdere theorie-examens halen.

Voor vrachtwagenchauffeurs zijn er twee mogelijkheden:

 • Rijbewijs C zonder Code 95 (voor privégebruik of bij vrijstelling)
 • Rijbewijs C mét Code 95 (voor beroepschauffeurs)

 

Ga jij voor je beroep in een vrachtauto rijden? Dan bestaat je theorie uit drie theoretische onderdelen en twee praktijktoetsen:

 • Theorie deel 1: Verkeer & Techniek (RV1)
 • Theorie deel 2: Administratie (V2)
 • Theorie deel 3: Admin. Cases (V3)
 • Praktijk: Toets besloten terrein
 • Praktijk: Praktische toets

 

Voor hobbyisten en vrijgestelde chauffeurs is het behalen van Code 95 niet noodzakelijk. Het theoretische onderdeel bestaat dan ook uit maar twee examens zonder extra praktijktoetsen.

 • Theorie deel 1: Verkeer & Techniek (RV1)
 • Theorie deel 2: Administratie (R2)

Vrachtwagen rijlessen

Ben je geslaagd voor je theorie? Gefeliciteerd! Nu mag je beginnen met de vrachtwagen rijlessen. Je hebt de theoretische kennis op zak en er worden heel wat kilometers gemaakt. Op de openbare weg, maar ook op ons eigen oefenterrein. Hoeveel rijlessen jij nodig hebt, is per persoon verschillend. Samen met de bekwame instructeurs bepaal je de frequentie van de lessen.

Medische keuring

Let wel: je moet eerst een medische keuring ondergaan bij de Arbo- of bedrijfsarts. Wanneer je fysiek en mentaal gezond bent verklaard, word je ingepland bij de desbetreffende rijinstructeur. Nadat je voldoende vrachtwagen rijlessen hebt gevolgd, staat het praktijkexamen op de planning. Wanneer jij hiervoor slaagt, mag je een vrachtauto besturen. Op deze pagina lees je precies wat je allemaal moet regelen voor het vrachtwagenexamen C.

De kosten van het rijbewijs C

Ben je benieuwd naar de kosten van een vrachtwagen rijbewijs? De prijzen en tarieven vind je op deze pagina.

Meer informatie ontvangen?

Kom bij E & R Opleidingen voor opleidingen voor alle rijbewijzen en bijbehorende opleidingen.