Code 95 halen

Wanneer je beroepschauffeur wil worden, moet je in de meeste gevallen Code 95 halen. Maar wat is Code 95 precies en wat houdt deze nascholing in? E&R Opleidingen legt het aan je uit.

Wat is code 95?

Je vraagt je misschien af wanneer Code 95 nodig is. Als beroepschauffeur heb je in de gehele EU Code 95 nodig op je rijbewijs om voor professionele doeleinden de weg op te gaan. Code 95 is een aantekening die je ontvangt wanneer je het vrachtwagen of bus rijbewijs haalt en is vijf jaar geldig.

Code 95 nascholing

Voordat de eerste vijf jaar om zijn, moet je Code 95 verlengen om in de vrachtauto of bus te kunnen blijven rijden voor je beroep. Dit kan door het volgen van een nascholing Code 95 bij E&R Opleidingen. Deze Code 95 nascholing is in totaal 35 uur en bestaat uit vier theoretische onderdelen (28 uur) en één onderdeel in de praktijk (7 uur).

Je kunt deze 35 uur vrij verdelen over de vijf jaar waarin je dit moet verlengen. Heb je de nascholing gedaan? Dan blijft Code 95 opnieuw vijf jaar geldig en moet je deze na vijf jaar weer verlengen.

De nascholing van 35 uur is voldoende voor het behalen van Code 95 voor:

  • chauffeurs die het rijbewijs D vóór 10-09-2008 hebben gehaald en nog geen aantekening van Code 95 op hun rijbewijs hebben staan.
  • chauffeurs die het rijbewijs C vóór 10-09-2009 hebben gehaald en nog geen aantekening van Code 95 op hun rijbewijs hebben staan.

Code 95 vrachtwagen

Heb je voor het vrachtwagen rijbewijs Code 95 nodig? Wanneer je voor je beroep in een vrachtauto wil rijden wel. Maar er is ook een mogelijkheid om het rijbewijs C te verlengen zonder Code 95. Dit laatste geldt alleen voor privématig gebruik of voor vrijgestelde chauffeurs. Je krijgt dan te maken met twee theoretische examenonderdelen in plaats van vijf.

Bus

Buschauffeurs die de bus voor hun beroep willen besturen, moeten Code 95 halen. Maar wanneer jij een bus voor privé redenen wil besturen (of wanneer je onder de uitzonderingen valt), kun je ook het rijbewijs D halen zónder Code 95. Net als bij het rijbewijs C heb je in plaats van vijf examenonderdelen dan maar twee theoretische onderdelen.

Code 95 cursussen bij E&R Opleidingen

Bij E&R opleidingen volg je een CBR-gecertificeerde cursus Code 95 op jouw manier. Je kunt de cursussen het gehele jaar door volgen en eenvoudig inplannen via onze cursusagenda. Ze zijn speciaal ingericht voor de relevante beroepsgroepen en daarom inhoudelijk interessant voor jou.

Nascholing Code 95 voor bedrijven

Ben jij een werkgever en wil je de Code 95 nascholing in één keer regelen voor al je medewerkers? Dat snappen we! Als complete rijschool kun je bij E&R dan ook terecht voor een zakelijk nascholingstraject op maat. Deze bieden wij aan op onze locatie in Nieuwegein, maar kan ook gegeven worden op een locatie naar jouw keuze.

Als complete rijschool ondersteunen we jouw bedrijf door handige tools aan te bieden om de nascholing voor Code 95 in goede banen te leiden. Zo hebben al je chauffeurs de juiste papieren om veilig en verantwoord de weg op te gaan.

Bekijk alle nascholingscursussen van E&R

We hebben een aantrekkelijke pakketaanbieding om voordelig een CBR-gecertificeerde nascholing te volgen. Maar we hebben nog meer mogelijkheden. Kijk hiernaast naar de mogelijkheden en schrijf je direct in als je een geschikte cursus hebt gevonden!

Uitzondering Code 95

Er zijn een aantal uitzonderingen op Code 95 waaronder:

  • bestuurders van voertuigen die maximaal 45 km/u kunnen rijden
  • bestuurders van voertuigen die vallen onder strijdkrachten, burgerbescherming en de brandweer

Ben je nieuwsgierig naar alle uitzonderingen? Deze vind je hier.

Meer informatie ontvangen?

Kom bij E & R Opleidingen voor opleidingen voor alle rijbewijzen en bijbehorende opleidingen.