Code 95 halen

Wanneer je beroepschauffeur wil worden, moet je in de meeste gevallen Code 95 halen. Maar wat is Code 95 precies en wat houdt deze nascholing in? E&R Opleidingen legt het aan je uit.

Wat is code 95?

Je vraagt je misschien af wanneer Code 95 nodig is. Als beroepschauffeur heb je in de gehele EU Code 95 nodig op je rijbewijs om voor professionele doeleinden de weg op te gaan. Code 95 is een aantekening die je ontvangt wanneer je het vrachtwagen of bus rijbewijs haalt en is vijf jaar geldig.

Code 95 nascholing

Voordat de eerste vijf jaar om zijn, moet je Code 95 verlengen om in de vrachtauto of bus te kunnen blijven rijden voor je beroep. Dit kan door het volgen van een nascholing Code 95 bij E&R Opleidingen. Deze Code 95 nascholing is in totaal 35 uur en bestaat uit vier theoretische onderdelen (28 uur) en één onderdeel in de praktijk (7 uur).

Je kunt deze 35 uur vrij verdelen over de vijf jaar waarin je dit moet verlengen. Heb je de nascholing gedaan? Dan blijft Code 95 opnieuw vijf jaar geldig en moet je deze na vijf jaar weer verlengen.

De nascholing van 35 uur is voldoende voor het behalen van Code 95 voor:

  • chauffeurs die het rijbewijs D vóór 10-09-2008 hebben gehaald en nog geen aantekening van Code 95 op hun rijbewijs hebben staan.
  • chauffeurs die het rijbewijs C vóór 10-09-2009 hebben gehaald en nog geen aantekening van Code 95 op hun rijbewijs hebben staan.

Code 95 vrachtwagen

Heb je voor het vrachtwagen rijbewijs Code 95 nodig? Wanneer je voor je beroep in een vrachtauto wil rijden wel. Maar er is ook een mogelijkheid om het rijbewijs C te verlengen zonder Code 95. Dit laatste geldt alleen voor privématig gebruik of voor vrijgestelde chauffeurs. Je krijgt dan te maken met twee theoretische examenonderdelen in plaats van vijf.

Bus

Buschauffeurs die de bus voor hun beroep willen besturen, moeten Code 95 halen. Maar wanneer jij een bus voor privé redenen wil besturen (of wanneer je onder de uitzonderingen valt), kun je ook het rijbewijs D halen zónder Code 95. Net als bij het rijbewijs C heb je in plaats van vijf examenonderdelen dan maar twee theoretische onderdelen.

Code 95 cursussen bij E&R Opleidingen

Bij E&R opleidingen volg je een CBR-gecertificeerde cursus Code 95 op jouw manier. Je kunt de cursussen het gehele jaar door volgen en eenvoudig inplannen via onze cursusagenda. Ze zijn speciaal ingericht voor de relevante beroepsgroepen en daarom inhoudelijk interessant voor jou.

Nascholing Code 95 voor bedrijven

Ben jij een werkgever en wil je de Code 95 nascholing in één keer regelen voor al je medewerkers? Dat snappen we! Als complete rijschool kun je bij E&R dan ook terecht voor een zakelijk nascholingstraject op maat. Deze bieden wij aan op onze locatie in Nieuwegein, maar kan ook gegeven worden op een locatie naar jouw keuze.

Als complete rijschool ondersteunen we jouw bedrijf door handige tools aan te bieden om de nascholing voor Code 95 in goede banen te leiden. Zo hebben al je chauffeurs de juiste papieren om veilig en verantwoord de weg op te gaan.

Bekijk alle nascholingscursussen van E&R

We hebben een aantrekkelijke pakketaanbieding om voordelig een CBR-gecertificeerde nascholing te volgen. Maar we hebben nog meer mogelijkheden. Kijk hiernaast naar de mogelijkheden en schrijf je direct in als je een geschikte cursus hebt gevonden!

Uitzondering Code 95

Er zijn een aantal uitzonderingen op Code 95 waaronder:

  • bestuurders van voertuigen die maximaal 45 km/u kunnen rijden
  • bestuurders van voertuigen die vallen onder strijdkrachten, burgerbescherming en de brandweer

Ben je nieuwsgierig naar alle uitzonderingen? Deze vind je hier.

Code 95 nascholingsmodules

De theoretische waar je uit kunt kiezen in het Code 95 pakket van E&R:

U03 | Lading zekeren
U07 | Criminaliteitspreventie
U14 | Communicatieve en sociale vaardigheden
U15 | Sociale veiligheid en omgaan met agressie
U19 | Leefstijl
U20 | Fysieke belasting
U23 | Digitale tachograaf en boordcomputers
U24 | Chauffeursdag
U34 | Wintervoorbereiding
U39 | Techniek en veiligheid
U45 | Actualisering kennis vakbekwaamheid chauffeur
U47 | Verkeerseducatie
U51 | Optimalisatie van de rit

De praktijkonderdelen waar je uit kunt kiezen in het Code 95 pakket van E&R:

W01-E | Het Nieuwe Rijden – e-learning (vrachtauto)
W02-E | Schadepreventie – e-learning (vrachtauto)
W02-E | Schadepreventie – e-learning (bus)

Tijdens de training Lading zekeren leer je meer over de krachten die tijdens het rijden met de vrachtauto op de lading worden uitgeoefend. Je wordt tijdens de training bekend gemaakt met de principes en methodes van het lading zekeren en het gebruik van het vastzet materiaal. Na de training te hebben gevolgd kan je in de praktijk lading stuwen en verankeren op basis van de wettelijke eisen met gebruik van vastzet materiaal.

Opdrachtgevers eisen steeds vaker van bedrijven in de industrie, bouwnijverheid en afvalverwerking dat zij in het bezit zijn van een VCA certificaat. VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers en het geeft aan dat een bedrijf veilig werkt en streeft naar minder ongevallen op de werkvloer. De certificering betekent ook dat je als chauffeur of belader een opleiding VCA – Basis moeten volgen en het daarbij behorende examen dient af te leggen.

Steeds nadrukkelijker komt het kwaliteitsaspect van de dienstverlening in de dagelijkse praktijk van beroepschauffeurs naar voren. Als chauffeur ben je het visitekaartje van he bedrijf waarvoor je werkt en heb je dagelijks direct contact met klanten. Je communicatieve vaardigheden zijn dan belangrijk. Dit geldt ook voor de communicatie met je collega’s of leidinggevende. Tijdens deze training leer je hoe je communicatie en gedrag kan bijdragen aan het imago van de onderneming waarvoor je werkt.

Chauffeurs in het openbaar- en goederenvervoer krijgen in toenemende mate te maken met agressie tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. Agressie is een heftige emotie en het is moeilijk om deze emotie op een goede en professionele wijze onder controle te houden. Door op tijd en snel te reageren kan je met zelfvertrouwen intimiderende situaties hanteren of voorkomen. De training sociale veiligheid en omgaan met agressie wordt uitgevoerd met een acteur zodat er praktijksituaties kunnen worden gesimuleerd.

Tijdens de basistraining vorkheftruck leert je de veiligheidsvoorschriften met betrekking tot het gebruik van interne transportmiddelen (lees: vorkheftruck). Na het volgen van de cursus is de cursist op de hoogte van de Arbo-voorschriften met betrekking tot intern transport.

Op een gezonde manier leven is voor iedereen belangrijk. Gezond leven betekent o.a. je lekkerder voelen, makkelijker bewegen en meer energie hebben. Als beroepschauffeur is dit extra belangrijk. Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je je werk beter kan doen en langer kan volhouden. Relatief lange werkdagen, werkdruk en soms zware lichamelijke werkzaamheden kosten immers veel energie. Het is dus belangrijk dat je fit bent. Bovendien is het veiliger voor jezelf en voor je medeweggebruikers en collega’s. Vermoeidheid is namelijk een belangrijke oorzaak van de verkeersongelukken waarbij beroepschauffeurs betrokken zijn. Tijdens de training leer je na te denken over de gezondheidsrisico’s die op de loer liggen wanneer je het niet zo nauw neemt met je leefstijl. Met het meten van bloeddruk, BMI en vetpercentage werken we aan bewustwording. Tijdens de training dagen we je uit je leefstijl te verbeteren en te werken aan stresshantering. Met theorie die je aanzet je gezonde verstand te gebruiken werken we aan bewustzijn over je voedingspatroon. Dit is de manier om leefstijl, stress en werkplezier positief te beïnvloeden.

In de sector Transport en Logistiek worden dagelijks zware en fysiek belastende werkzaamheden uitgevoerd. Op het moment dat je bij de uitvoering van deze werkzaamheden op een verkeerde manier tilt, duwt, trekt op staat is er een verhoogde kans op klachten aan de knieën, heup, arm, nek, rug en schouders. Dit kan grote gevolgen hebben op je lichamelijke gezondheid, je werkplezier en je dagelijkse inzetbaarheid. Tijdens de training Fysieke belasting leer je gezonde werkgewoonten tijdens fysieke belasting zodat klachten kunnen worden voorkomen of teruggedrongen.

Het vervoeren van goederen of personen brengt grote verantwoordelijkheden met zich mee. Als beroepschauffeur zit je dagelijks op de weg waardoor er een kans is dat je met het voertuig betrokken raakt bij een ongeval. Om de slachtoffers en omstanders vakkundig te kunnen helpen is het van belang dat je adequaat getraind bent om zodoende professionele hulp te kunnen bieden. Daarnaast kan je worden geconfronteerd met collega’s met problemen met het hart of de circulatie. Een directe en adequate aanpak is in zo’n geval van groot belang met name tijdens de eerste 6 minuten. Tijdens de training leert je wat moet worden gedaan – of nagelaten – wanneer je in aanraking komt met slachtoffers van een ongeval. Je wordt voorbereid hoe je moet handelen bij ongevallen en hoe je de tijd tussen het ongeval en de aankomst van professionele hulp moeten overbruggen.

Naast de reeds verplichte digitale tachograaf rusten veel bedrijven hun voertuigen uit met een boordcomputer. Helaas zijn veel chauffeurs maar ten dele op de hoogte van de mogelijkheden en verplichtingen die deze apparaten met zich meebrengen. Tijdens de training digitale tachograaf en boordcomputers leer je meer over het gebruik van de digitale tachograaf, de bestuurderskaart en de boordcomputer. Daarnaast wordt er tijdens de training ingegaan op de wetgeving omtrent de digitale tachograaf en de rij- en rusttijden.

De Chauffeursdag is een leuke en afwisselende dag waar 3 tot 6 onderwerpen worden behandeld. Afhankelijk van de gekozen modules heeft de Chauffeursdag heeft tot doel chauffeurs defensiever te leren rijden en bewuster te laten worden van risicovolle situaties die zich voordoen in de dagelijkse praktijk. Chauffeurs leren tijdens deze dag om bewuster om te gaan met klanten, collega’s en planners en een beheersing van beroepsmatig relevante communicatie. Bovendien wordt er ingegaan op een correcte afhandeling van schades en het plannen van ritten volgens de geldende rij- en rusttijden.

Het rijden in winterse omstandigheden vereist dat je je aanpast aan het weer. Daarom is het belangrijk dat je over de juiste kennis beschikt van het effect van winterse omstandigheden op het voertuig en de medeweggebruikers. Een goede chauffeur bereidt zich goed voor zodat het slechte weer hem of haar niet overvalt. De juiste kennis van onder andere de aangepaste rijstijl, juiste gebruikswijze van de motorrem, tijdig en goed omleggen van sneeuwkettingen zorgt ervoor onveilige verkeerssituaties te voorkomen.

Deze cursus is voor chauffeurs die bekend en vertrouwd moeten zijn met het voertuig en alle mogelijke storingen die daarmee gemoeid zijn.

Na afloop van deze cursus weet je welk lampje gaat branden bij welke storing, wat je moet doen bij een bepaalde storing en wat je absoluut niet moet doen bij een bepaalde storing.

Veel beroepschauffeurs zitten al jaren op de weg en dus is het meestal enige tijd geleden dat ze in de schoolbanken hebben gezeten. Deze rijervaring is van grote waarde. Desalniettemin is het goed om regelmatig je theoretische kennis bij te werken en opnieuw te ontdekken hoe het bijvoorbeeld zit met de huidige wet- en regelgeving op het gebied van rij-rusttijd en (nieuwe) verkeersregels. Ook wordt ingegaan of het effect van alcohol, medicijnen en drugs.

Als beroepschauffeur zit je veel op de weg en heb je dagelijks te maken met diverse verkeerssituaties en andere verkeersdeelnemers. Bovendien wordt het verkeer steeds drukker en worden er regelmatig nieuwe maatregelen zoals nieuwe verkeersborden, doelgroepenstroken en signaleringsborden ingevoerd. De training verkeerseducatie is er op gericht om beroepschauffeurs van grote voertuigen (vrachtwagens en bussen) op de hoogte te brengen van nieuwe verkeersregels en de kennis van bestaande nieuwe regels op te frissen. Dit heeft als doelstelling om ongevallen, onduidelijkheid, fouten en frustratie in het verkeer te voorkomen.

Als beroepschauffeur zit je veel op de weg en heb je dagelijks te maken met routes en het slim indelen daarvan. Tijdens deze cursus leer je om jouw route logisch in te delen aan de hand van een kaart en/of stratenboek. Ook leer je om een navigatiesysteem goed in te stellen en je lading te berekenen voor de optimale routekeuze.

Tijdens de training Het Nieuwe Rijden (HNR) leer je om bewuster, veiliger en zuiniger te rijden. Deze nieuwe manier van rijden begint met een goede uitvoering van de rijklaar controle van het voertuig. Zijn de banden op spanning, werken de lampen en lekt er niets zijn voorbeelden van onderwerpen die hierbij aan bod komen. Nadat deze controle correct is uitgevoerd ga je rijden met de instructeur. Tijdens het rijden leer je om beter op praktijksituaties te anticiperen. Door beter te anticiperen wordt je rijstijl defensiever en dus ook veiliger en zuiniger. Je leert om gevaarlijke en moeilijke situaties eerder te herkennen en je maakt je gedurende de training een meer defensieve rijstijl eigen. Aan het einde van de training vindt er een evaluatie plaats en ontvang je een terugkoppeling van de instructeur.

Deze cursus wordt middels een e-learning variant uitgevoerd bij E&R Opleidingen.

Je ontvangt na het plannen van het praktijkdeel een e-mail met daarin een link om de e-learning te kunnen starten. 10 dagen voorafgaand aan het praktijkdeel mag je starten met de e-learning.

De e-learningcursus moet volledig afgerond zijn en er moet minimaal 4 uur aan gestudeerd zijn.

Als vrachtwagenchauffeur werk je tegenwoordig onder een steeds grotere tijdsdruk en sterk wisselende omstandigheden. Dit vereist een defensieve deelname aan het verkeer. Tijdens de training leer je beter op praktijksituaties te anticiperen. Je leert om gevaarlijke en moeilijke situaties eerder te herkennen en je maakt je gedurende de training een meer defensieve rijstijl eigen.

Deze cursus wordt middels een e-learning variant uitgevoerd bij E&R Opleidingen.

Je ontvangt na het plannen van het praktijkdeel een e-mail met daarin een link om de e-learning te kunnen starten. 10 dagen voorafgaand aan het praktijkdeel mag je starten met de e-learning.

De e-learningcursus moet volledig afgerond zijn en er moet minimaal 4 uur aan gestudeerd zijn.

Als buschauffeur werk je tegenwoordig onder een steeds grotere tijdsdruk en sterk wisselende omstandigheden. Dit vereist een defensieve deelname aan het verkeer. Tijdens de training leer je beter op praktijksituaties te anticiperen. Je leert om gevaarlijke en moeilijke situaties eerder te herkennen en je maakt je gedurende de training een meer defensieve rijstijl eigen.

Deze cursus wordt middels een e-learning variant uitgevoerd bij E&R Opleidingen.

Je ontvangt na het plannen van het praktijkdeel een e-mail met daarin een link om de e-learning te kunnen starten. 10 dagen voorafgaand aan het praktijkdeel mag je starten met de e-learning.

De e-learningcursus moet volledig afgerond zijn en er moet minimaal 4 uur aan gestudeerd zijn.

Veel schades ontstaan bij het manoeuvreren. De training manoeuvreren is volledig gericht op het optimaliseren van je rijstijl bij het manoeuvreren en daarmee gericht op het beperken van het aantal schades en het vergroten van de veiligheid. Tijdens de training leer je beter omgaan met onverwachte situaties die zich op de weg of tijdens de uitvoering van de werkzaamheden kunnen voordoen. De training is een combinatie van theorie en vooral praktijk.

Meer informatie ontvangen?

Kom bij E & R Opleidingen voor opleidingen voor alle rijbewijzen en bijbehorende opleidingen.