Snel en succesvol je busrijbewijs halen? Maak dan snel kennis met onze busrijlessen, die zich kenmerken door een open, persoonlijke aanpak. Wij stomen je snel klaar voor het examen voor je rijbewijs D en leiden je op tot een veilige en zelfverzekerde busrijder.

BusTheorie en code 95PraktijklessenRijtest

Examen doen voor het bus rijbewijs

Om je busrijbewijs te kunnen halen en daarmee buschauffeur te worden, zul je zowel theoretische als praktische examens moeten afleggen. We zetten alle examens en exameneisen voor je op een rij.

Examenvoorwaarden bus rijbewijs

Wanneer je aan rijbewijs D wilt beginnen moet je reeds in het bezit zijn van rijbewijs B. Bovendien moet je de Nederlands taal goed beheersen (niveau 2). Bedenk ook dat je als buschauffeur veel met mensen zult omgaan. Het is dus belangrijk is dat je over goede sociale vaardigheden en een klantgerichte houding beschikt.

Medische keuring en gezondheidsverklaring

Om praktijkexamen te kunnen doen moet je medisch gekeurd zijn. Dit kun je laten uitvoeren door een arbo- of bedrijfsarts. Voor de keuring heb je een gezondheidsverklaring nodig, een vragenlijst over je gezondheid waarmee het CBR inschat of je rijgeschikt bent. De gezondheidsverklaring kun je aanvragen via het CBR of kopen bij je gemeente.

Let op: het kan enkele weken duren voordat je de Verklaring van Geschiktheid ontvangt van het RDW. Het is dus raadzaam om vóór aanvang van de opleiding te zorgen voor de medische keuring en gezondheidsverklaring.

Examens voor rijbewijs D zonder Code 95

Het examentraject voor het rijbewijs D(1) bestaat uit:

  1. Theorie-examen deel 1: Verkeer & Techniek (RV1)
  2. Theorie-examen deel 2: Administratie (R2C)
  3. Praktijkexamen D

Examens voor rijbewijs D met Code 95 (buschauffeurs)

Wanneer je voor je werk buschauffeur wilt worden moet je ook de verplichte Code 95 behalen. In dat geval ziet je examentraject er als volgt uit:

  1. Theorie-examen deel 1: Verkeer & Techniek (RV1)
  2. Theorie-examen deel 2: Administratie (R2C)
  3. Theorie-examen deel 3: Cases (V3C) – dit examen mag je zowel voor als na het praktijkexamen doen
  4. Vakbekwaamheid: Toets besloten terrein (TBT-C) – deze toets mag je zowel voor als na het praktijkexamen doen
  5. Vakbekwaamheid: Praktische toets (PT-C) – deze toets mag je zowel voor als na het praktijkexamen doen
  6. Praktijkexamen D

Je mag al praktijkexamen doen nadat je de eerste 3 theoretische examens hebt behaald.

Toets Besloten Terrein

De toets besloten terrein wordt op een afgesloten terrein afgenomen. Hier wordt je vakkundigheid getoetst in het manoeuvreren met de bus tussen pionnen. De toets wordt afgenomen door de instructeur onder toezicht van de exameninstantie. Tijdens de toets is het mogelijk dat een afgevaardigde van CBR/CCV komt kijken.

Praktische toets

De praktische toets wordt afgenomen in onze bedrijfshal. Hier komt o.a. veiligheid en laden en lossen van het voertuig aan bod. Ook deze toets wordt afgenomen door de instructeur waarbij een afgevaardigde van CBR/CCV een steekproef kan komen nemen.

Het praktijkexamen D

Het praktijkexamen wordt afgenomen door een examinator van het CCV op locatie in Nieuwegein, Aalsmeer of indien gewenst elders in het land. Tijdens het examen komen alle facetten van het rijden met de bus aan bod.

Het bus rijbewijs aanvragen

Heb je de theorie, het praktijkexamen en alle verplichte toetsen binnen twee jaar behaald? Gefeliciteerd! Het CBR stuurt een Verklaring van rijvaardigheid naar de RDW die 3 jaar geldig blijft. Je kunt nu je rijbewijs D aanvragen!

Meer informatie

Wil je meer weten over de examens en exameneisen? Op de website van het CBR kun je verder lezen. Je kunt ons natuurlijk ook bellen of mailen met je vragen.

Meer informatie ontvangen?

Kom bij E & R Opleidingen voor opleidingen voor alle rijbewijzen en bijbehorende opleidingen.