Vrachtwagen rijbewijs: theorie en code 95

Het theorie-onderdeel van het vrachtwagenrijbewijs roept bij veel mensen vragen op. Hoe werkt het nu precies?

Er zijn twee mogelijkheden voor vrachtwagenchauffeurs:

 • Rijbewijs C zonder Code 95 voor privématig gebruik of vrijgestelde chauffeurs
 • Rijbewijs C met Code 95 voor beroepschauffeurs

Wat is Code 95?

Code 95 is een aantekening op het rijbewijs achter de voertuigcategorie (C-C1-C(1)E en D-D1-D(1)E) die aangeeft dat de houder van het rijbewijs bevoegd is om voertuigen uit deze categorie beroepsmatig te besturen. Wanneer je commercieel goederen of personen wilt vervoeren zul je de Code 95 aantekening in je rijbewijs nodig hebben. De aantekening is 5 jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs die uit de EU komen of er werken.

Vrijstellingen Code 95

In bepaalde gevallen is het niet nodig om een code 95 aantekening op je rijbewijs te hebben. Bekijk de Uitzonderingen code 95.

Rijbewijs C zonder code 95

Wanneer je puur voor de hobby een vrachtwagen bestuurt, of je komt in aanmerking voor één van bovengenoemde vrijstellingen, dan is het vrachtwagenrijbewijs C zonder code 95 voor jou voldoende. Dat betekent niet dat je geen theorie moet leren. Elke vrachtwagenchauffeur, privé of professioneel dient examen te doen voor de volgende theorie-onderdelen:

 1. Theorie deel 1: Verkeer & Techniek (RV1)
 2. Theorie deel 2: Administratie (R2C)

Rijbewijs C met code 95

Beroepsmatige vrachtwagenchauffeurs zijn verplicht om de Code 95 basiskwalificatie te behalen. De Code 95 basiskwalificatie bestaat uit drie theorie-onderdelen plus twee praktijktoetsen. De totale basiskwalificatie bestaat uit:

 1. Theorie deel 1: Verkeer & Techniek (RV1)
 2. Theorie deel 2: Administratie (V2C)
 3. Theorie deel 3: Admin. Cases (V3C)
 4. Praktijk: Toets besloten terrein
 5. Praktijk: Praktische toets

Code 95 voor chauffeurs met rijbewijs C van vóór 10-09-2009

Ben je al in het bezit van je rijbewijs C? Chauffeurs die eerder dan 10 september 2009 hun vrachtwagen rijbewijs C hebben behaald, hoeven geen basiskwalificatie te behalen. Zij kunnen hun Code 95 behalen door het volgen van nascholing.

Code 95 nascholing

Wanneer je als beroepschauffeur werkzaam wilt blijven, dien je elke 5 jaar de Code 95 aantekening te verlengen middels 35 uur nascholing. Bij E&R Opleidingen bieden we op zeer regelmatige basis CBR-gecertificeerde nascholingscursussen. Wil je meer weten over het Code 95 cursusaanbod? Neem contact met ons op om een nascholingspakket op maat samen te stellen.

Hoe volg je de theorie-opleiding?

Na de rijtest plannen we met jou je theorie-opleiding in. De lessen voor de theorie onderdelen worden verzorgd bij E&R Opleidingen in Nieuwegein, Aalsmeer, Amersfoort of Oss. De instroom voor de theoretische onderdelen kan wekelijks plaatsvinden.

Rijlessen en examen doen voor het vrachtwagenrijbewijs

Na het behalen van de theorie kunnen we de vrachtwagen rijlessen inplannen. Om vrachtwagenchauffeur te worden moet je natuurlijk ook praktijkexamen doen. Daarvoor dien je eerst een Gezondheidsverklaring Verklaring aanvragen. Lees alles over het examen voor rijbewijs C.

Voordelig uw opleiding behalen

 • Alle vakbekwaamheidscertificaten
 • Zelf Code 95 pakket samenstellen
 • Altijd een cursus bij jou in de buurt

Deze opleiding wordt aangeboden bij de volgende vestigingen

Selecteer de vestiging waar u terecht wilt.
Wil je meer informatie ontvangen?

Voor opleidingen voor alle rijbewijzen en bijbehorende opleidingen ben je bij E & R Opleidingen aan het juiste adres.