Bus: theorie en code 95

Het theorie-onderdeel van het bus examen hangt af de volgende situatie:

 • Rijbewijs D(E) zonder Code 95 voor privématig gebruik of vrijgestelde chauffeurs
 • Rijbewijs D(E) met Code 95 voor beroepschauffeurs

Wat is Code 95?

Code 95 is een aantekening op het rijbewijs achter de voertuigcategorie (C-C1-C(1)E en D-D1-D(1)E) die aangeeft dat de houder van het rijbewijs bevoegd is om voertuigen uit deze categorie beroepsmatig te besturen. Wanneer je op professionele basis personen wilt vervoeren zul je de Code 95 aantekening in je rijbewijs nodig hebben. De aantekening is 5 jaar geldig en kan verlengd worden door het volgen van nascholing. Code 95 is verplicht voor alle beroepschauffeurs die uit de EU komen of er werken.

Vrijstellingen Code 95

In bepaalde gevallen is het niet nodig om een code 95 aantekening op je rijbewijs te hebben. Bekijk de Uitzonderingen code 95.

Rijbewijs D zonder code 95

Wanneer je niet beroepsmatig een bus wilt besturen, of je komt in aanmerking voor vrijstelling, dan is het bus rijbewijs D zonder code 95 voor jou voldoende. In dat geval bestaat de bus theorie uit de volgende twee examens:

 1. Theorie deel 1: Verkeer & Techniek (RV1)
 2. Theorie deel 2: Administratie (R2C)

Rijbewijs D met code 95

Voor beroepsmatige buschauffeurs is de Code 95 verplicht. Om de Code 95 aantekening op je rijbewijs te krijgen dien je de basiskwalificatie te behalen. De Code 95 basiskwalificatie bestaat uit de hierboven genoemde vakbekwaamheidscertificaten plus een aantal extra onderdelen. De totale basiskwalificatie bestaat uit:

 1. Theorie deel 1: Verkeer & Techniek (RV1)
 2. Theorie deel 2: Administratie (R2C)
 3. Theorie deel 3: Admin. Cases (V3C)
 4. Praktijk: Toets besloten terrein
 5. Praktijk: Praktische toets

Code 95 voor chauffeurs met rijbewijs D van vóór 10-09-2008

Heb je vóór 10 september 2008 je rijbewijs D gehaald? Dan hoef je geen basiskwalificatie te behalen. Je verdient je Code 95 door het volgen van nascholing.

Code 95 nascholing

Wanneer je als beroeps buschauffeur werkzaam wilt blijven, dien je elke 5 jaar de Code 95 aantekening te verlengen middels 35 uur nascholing. Bij E&R Opleidingen bieden we het hele jaar door CBR-gecertificeerde nascholingscursussen voor relevante beroepsgroepen. Wil je meer weten over de nascholing? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Hoe volg je de theorie-opleiding?

Na de rijtest plannen we met jou je theorie-opleiding in. De lessen voor de theorie onderdelen worden verzorgd bij E&R Opleidingen in
Nieuwegein, Aalsmeer, Amersfoort of Oss. De instroom voor de theoretische onderdelen kan wekelijks plaatsvinden dus je hoeft nooit lang te wachten.

Examen doen voor het bus rijbewijs

Met alleen theorie ben je nog geen buschauffeur. Je zult natuurlijk praktijklessen moeten volgen en examen moeten doen. Lees alles over wat je nodig hebt om bus examen voor rijbewijs D te mogen doen.

Voordelig uw opleiding behalen

 • Theorie-ondersteuning
 • Met of zonder Code 95
 • Altijd up-to-date

Deze opleiding wordt aangeboden bij de volgende vestigingen

Selecteer de vestiging waar u terecht wilt.
Wil je meer informatie ontvangen?

Voor opleidingen voor alle rijbewijzen en bijbehorende opleidingen ben je bij E & R Opleidingen aan het juiste adres.